No és cantant ni actor de Hollywood, però té un nom artístic –Richie Spice– que li escau la mar de bé perquè si una cosa domina són les espècies. Natural de Guyana, l’únic país d’Amèrica del Sud d’influència britànica, va aprendre a cuinar per obligació: la mare treballava fins tard i arribava cansada a casa. Com que antigament la gent no tenia neveres, la tradició era assaonar els aliments amb tota mena de condiments que contribuïssin a conservar-los, i al Carib solien ser fruits picants com el xili Scotch Bonnet o el pebre de Jamaica, mesclats amb farigola, nou moscada i canyella.
De la barreja en surt l’estil jerk, amb què el Richie delecta qui, després d’una espera excessiva, veu per fi el seu pollastre a taula. Aquesta cuixa adobada –que s’acompanya d’arròs amb llet de coco, plàtan mascle fregit i amanida amb alvocat–, és el plat per excel·lència de la cuina antillana, però la carta d’aquest establiment del Xino també inclou curri de xai, gambes a la paprika i de vegades un guisat de cabra que he tingut la sort de provar i que demostra el pes de la gastronomia d’origen africà introduïda pels esclaus a les Índies Occidentals.
L’ànima d’Eat Caribbean té l’ajuda inestimable de la Sylvia Ho, que és salvadorenya i que va conèixer el seu marit en una de les festes reggae que s’organitzaven periòdicament en una nau industrial del barri de La Pau. Ell hi servia chicken wings, que elaborava allà mateix, després d’haver-ho fet ja en raves al Guinardó, d’on la gent sortia amb gana i sense llocs de menjar a la vista. “Vaig preguntar si podia, i em van dir que fes el que em rotés”. Aquesta activitat semiclandestina el va animar, segur, a obrir un restaurant al menjador del seu domicili de la rambla del Raval, preludi d’aquesta nova aventura que reeixirà si esmercen recursos a ampliar el personal.
Eat Caribbean (c.Montserrat 4, Raval). Veïnat: Raval de Santa Mònica
Wrong coordinates
Deixa un comentari