El cel amagat

Un local en desús que va acollir cafès de categoria conserva d'incògnit el seu passat opulent

La Rambla, Ciutat Vella, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer

Fins el maig de 2001, aquests sostres havien estat durant dècades ocults, però un esfondrament del cel ras va propiciar que quedessin al descobert. Els elements decoratius estaven tan malmesos que van anar a parar, sense cap mirament, als contenidors de runa. Els treballs d’enderroc, en plena Rambla, no van passar desapercebuts, tampoc per a l’Ajuntament, que va exigir al BBVA -que s’hi anava a instal·lar- restituir aquest tresor parcialment eliminat. Des que fa uns anys la sucursal bancària va tancar portes, aquesta meravella ha tornat a quedar amagada a la vista de tothom. Però cal suposar que res no s’ha tocat.

 


 

Amb l’encertada reconstrucció de la lluerna central i les dues mitges llunes, així com de bona part de l’ornamentació floral i d’una escena pintada a l’oli, ens podem imaginar com de cofois deurien sentir-se els comensals que hi acudien, quan aquest espai funcionava com a cafè restaurant de l’aleshores important Hotel Quatre Nacions. Aquell era un lloc glamurós, com ho eren també la majoria de cafeteries vuitcentistes del tram central del passeig, considerats dels més luxosos d’Europa. I encara ho va ser més amb l’aportació feta per l’arquitecte modernista Jeroni Granell a principis del segle XX, el qual va introduir-hi detalls exuberants. Un petit escenari destinat als músics -tapat- s’intueix, a més, al fons de l’estança.

 

CaferestH4N6okokok

 

La sala va canviar diverses vegades d’arrendataris: va ser Maxims, després Siroco, rebatejat més endavant com a Sicoris. I d’estil: als anys trenta, va transformar-se en el primer cafè cubista (?) de Barcelona. Quan el novembre de 1969, el negoci va abaixar definitivament la persiana, la premsa va recordar com havia variat també la clientela: “En la actualidad ese tipo de establecimientos no son ya todo lo rentables que pueden parecer. Y es que, últimamente, se nutrían de peñas y tertulias, que pasaban horas y más horas en el local sin que solicitaran con demasiada frecuencia los servicios del camarero”. Si fa no fa, el mateix que passa ara… quan el  bar té wi-fi.

 

Antic cafè restaurant de l’Hotel Quatre Nacions, La Rambla 38. Veïnat: La Rambla dels Caputxins

 

Wrong coordinates

 

 

Posts Relacionats

1.El Bisaura (Mercat de les Corts) – Vaig descobrir aquest lloc de menjars abans de la mort...

  Bar Leo (Barceloneta) – Amb gairebé 40 anys d’història, és un dels establiments amb més...

31/12/2019 – Amb el tancament de la Camiseria Xancó (La Rambla 78), que hauria fet 200 anys aquest...

Deixa un comentari