Harrijasotzailes a Santa Maria del Mar

Els bastaixos del segle XIV, molt presents a l'església que van ajudar a construir

La Ribera, Ciutat Vella, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer
La paraula ‘bastaix’ era fins fa uns deu anys un mot en desús o -principalment a la Franja de Ponent- emprat amb intencions pejoratives. Ara no és que tothom la conegui, i l’hagi incorporat al seu vocabulari, però es pot dir que sí, que ha fet fortuna, i que Ildefonso Falcones i la seva primera novel·la (l’arxivenuda ‘La catedral del mar’) han contribuït a popularitzar-la. Avui fins i tot un restaurant obert al Fossar de les Moreres homenatja aquest col·lectiu de treballadors que, com se sap, va fer possible la construcció del gran temple gòtic de la Ribera, assumint de franc el trasllat fins allà de les pedres de Montjuïc que s’utilitzarien per erigir-lo.

 

 

Malgrat ser gent humil, d’origen esclau, els bastaixos van ser premiats pel seu esforç i la seva devoció religiosa amb privilegis com ara poder formar una confraria, o tenir una presència destacada a l’actual basílica. De fet, dues figures de bronze repujades que representen macips de ribera -una altra denominació que rebien- ja ens donen la benvinguda al portal major, del qual se’ls havia confiat la guàrdia. En capitells exteriors, però també dins l’església, en seguim trobant, i no sempre carreguen pedres (quan ho fan, duen una capçana sobre el cap).
Com a bons estibadors, transportaven mercaderies de qualsevol mena, que sovint requerien dur-les entre dos, des de la platja on s’apropaven els vaixells (en l’època en què Barcelona no tenia encara port) fins al magatzem o taller que calgués. L’antiga Vilanova del Mar acollia la majoria d’oficis, agrupats en carrers. Cap no està dedicat, però, als bastaixos. En canvi, els seus grans rivals, els traginers, donen nom a una plaça del Gòtic on tant uns com altres consta que tenien la seu gremial. Sense treure mèrits als primers -que s’ajudaven de cavalls- diria que en va fer bastants més aquesta legió d’homes forçuts que es trencaven diàriament l’esquena.

 

Bastaixos – Basílica de Santa Maria del Mar (pl.Santa Maria 1, la Ribera). Ruta: Santa Maria del Mar

 

Wrong coordinates

 

Posts Relacionats

1.El Bisaura (Mercat de les Corts) – Vaig descobrir aquest lloc de menjars abans de la mort...

  Bar Leo (Barceloneta) – Amb gairebé 40 anys d’història, és un dels establiments amb més...

31/12/2019 – Amb el tancament de la Camiseria Xancó (La Rambla 78), que hauria fet 200 anys aquest...

Deixa un comentari