Sota cobert

La remodelació dels Tallers Manyach va dignificar un espai clau del patrimoni industrial de Gràcia

Vila de Gràcia, Gràcia, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer

Em puc imaginar la cara de sorpresa que deuria posar l’arquitecte Jaume Bach quan, en el transcurs d’una visita guiada que feia amb motiu del 48h Open House Barcelona, se’n va adonar. Mostrava per dins els antics Tallers Manyach (1916), integrats al col·legi Josep Maria Jujol després d’una àrdua reforma per la qual Bach i Gabriel Mora van obtenir un premi FAD. I l’escala –un dels pocs elements del mobiliari original que s’havien conservat– havia desaparegut. “L’escala?, quina escala?”. Potser era demanar massa.

 

Fotos: Montse García Márquez

Va ser precisament Jujol, col·laborador d’Antoni Gaudí –els canelobres de la Casa Batlló i el revestiment ceràmic del banc ondulant del Parc Güell són seus– i autor de la Casa Planells, la Finca Sansalvador o la font de la plaça d’Espanya, qui havia projectat, per encàrrec del marxant d’art i industrial Pere Mañach (sic), aquesta fàbrica de panys i caixes de cabals situada a la riera de Sant Miquel, a Gràcia. Haurem de traspassar la gran volta de l’entrada –i les aules, espai construït sobre uns safarejos– per intuir-ne moltes més: la coberta amb dents de serra de la vella nau principal aixopluga avui un espai de joc molt ampli. I el gimnàs s’ubica on hi havia les oficines, amb claraboies a la teulada amb forma d’escafandres i contraforts de maó vist que representen unes claus com les que aquí confeccionaven.

 


 

La relació de Jujol amb Mañach va ser prou fructífera, gràcies a la intermediació de Gaudí, que va exercir de mestre de cerimònies. Abans dels tallers, Mañach va encomanar-li la decoració d’estil surrealista i els mobles d’art modern d’una botiga al carrer de Ferran, que destacava pel sostre i les parets, molt impactants. Amb l’excepció d’un tirador i un pom de porta –donats al MNAC–, només unes fotografies en blanc i negre permeten fer-nos una idea de com era. Com l’escala recentment destruïda, el patrimoni es perd, i aquí no passa res. Ja ho diu la dita: “D’homes és errar; de bèsties, perseverar en l’error”.

 

 

Tallers Manyach, riera de Sant Miquel 41 (Vila de Gràcia). Veïnat: Riera de Sant Miquel

 

Wrong coordinates
Posts Relacionats

1.El Bisaura (Mercat de les Corts) – Vaig descobrir aquest lloc de menjars abans de la mort...

  Bar Leo (Barceloneta) – Amb gairebé 40 anys d’història, és un dels establiments amb més...

1.Cafè Zurich (plaça de Catalunya 1) – La Barcelona que s’emmirallava en el París del 1800, la dels...

Deixa un comentari