El refugi de l’assaltant de camins

Un bandoler català, Perot lo lladre, present a la guia de carrers de la ciutat

Gòtic, Ciutat Vella, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer
Sempre m’ha intrigat aquest carreronet amb forma de “L”, habitualment tancat, que comunica els carrers del Pi i de la Portaferrissa. No tant pel seu encant, relatiu, com per l’individu a qui honra. La  llegenda diu que el bandoler Perot Rocaguinarda, quan venia a Barcelona, s’amagava en una casa que donava per la part del darrere a aquest passatge.

 

 

Cast fins a la mort, no deuria coincidir en el temps amb el bordell que José María Carandell situa just a l’indret on Rocaguinarda s’allotjava. És evident que l’home queia simpàtic: li han dedicat sonets; la història, com s’ha vist, l’ha indultat (també el van perdonar en vida); i el mateix Cervantes, que el fa aparèixer a “El Quixot”, en parlava bé.
Es creu que el cèlebre novel·lista hauria arribat a conèixer en persona Perot lo lladre. Tots dos haurien coincidit en una masia utilitzada també com a refugi per aquest Robin Hood català, i a la qual s’accedia a través de passadissos secrets. Sí, em refereixo al Mas Guinardó, actualment un casal d’entitats, i origen d’un barri, el Guinardó, batejat sospitosament amb un nom molt semblant al del nostre personatge (Roca-GUINARDA).

 

Carrer de Perot lo Lladre (Gòtic). Ruta: Pi

 

Posts Relacionats

1.El Bisaura (Mercat de les Corts) – Vaig descobrir aquest lloc de menjars abans de la mort...

  Bar Leo (Barceloneta) – Amb gairebé 40 anys d’història, és un dels establiments amb més...

31/12/2019 – Amb el tancament de la Camiseria Xancó (La Rambla 78), que hauria fet 200 anys aquest...

Deixa un comentari