Esplendor al cuarto dels savis

La Sala d'Actes de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, un espai distingit i sense turistes ocult darrere el rellotge que marca l'hora oficial

La Rambla, Ciutat Vella, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer
La comunitat científica més selecta té al rovell de l’ou de la ciutat un lloc privilegiat on reunir-se i difondre investigacions i avenços de tota mena, encara que sense la pompa d’altres èpoques: Carles III li va cedir l’espai –antigament, un aulari anomenat el cuarto de las Ramblas–, en el qual el jesuïta Tomàs Cerdà havia impartit matemàtiques­, i que es va transformar el 1883 en l’edifici esplendorós que encara és avui. Gent gran sol aturar-se davant per observar el rellotge i comprovar si el seu va a l’hora. I amb una mica de sort, una finestra oberta permet entreveure des del carrer el llum opulent de la sala principal.

 

Foto: Ricardo Rodríguez

Foto: Ricardo Rodríguez

Ocasionalment, persones obtuses que ni sabem com es calcula una arrel quadrada podem entrar-hi a xafardejar (gràcies, Cases Singulars), i la sorpresa, el primer cop, acostuma a ser majúscula. Les parets d’aquesta estança estan atapeïdes de pintures de Fèlix Mestres que simbolitzen els diversos coneixements que han estat objecte d’estudi per als acadèmics de l’entitat; també la tecnologia, representada –temps era temps– amb un ferrocarril. La decoració es completa amb l’enteixinat del sostre, un bust del borbó il·lustrat, i una posada en escena amb cadires que un dia es van ocupar per assistir a una conferència d’Albert Einstein. Tot plegat contrasta i molt amb el bullici de la Rambla, aliè a tanta saviesa ©BcnSingular (5-10-2015)

 

Sala d’Actes de la RACAB, Rambla dels Estudis 115 (Raval). Ruta: Canaletes i la rambla dels Estudis

Posts Relacionats

1.El Bisaura (Mercat de les Corts) – Vaig descobrir aquest lloc de menjars abans de la mort...

  Bar Leo (Barceloneta) – Amb gairebé 40 anys d’història, és un dels establiments amb més...

31/12/2019 – Amb el tancament de la Camiseria Xancó (La Rambla 78), que hauria fet 200 anys aquest...

Deixa un comentari