Un xamfrà només per a manyosos

La ferreteria Coral fa més de 150 anys que serveix material a indústries i particulars

Poblenou, Sant Martí, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer
Seria molta casualitat que a la ferreteria Coral no tinguessin els claus, els cargols, la broca i les armelles que necessito per penjar una prestatgeria que m’he comprat a l’Ikea, o qualsevol instrument per mesurar, subjectar, perforar, tallar, encolar, envernissar, afilar, encaixar, pulir… en definitiva, tot allò que jo encomano a la dona o al sogre, els manetes oficials de la família. Aquí dins hi ha en estoc fins a 30.000 articles de referències diferents; alguns els tenen al magatzem de dalt, i la resta, a Montmeló, on s’han traslladat les oficines i bona part del mobiliari original de roure -que s’ha restaurat-, i on s’ha muntat també un petit museu que aplega eines de la botiga del 1860.

 

 

Aquell establiment s’ubicava a la cantonada del carrer de Pallars i l’antic passeig del Triomf, i va ser fundat pel primer dels cinc Coral que han portat el negoci, un tal Salvador, que va arribar a ser alcalde del municipi de Sant Martí de Provençals. Haver sobreviscut tants anys, probablement se li ha d’agrair a la nova ubicació: un segon encreuament -a la mateixa rambla però amb Pere IV-, privilegiat com pocs i molt llaminer en aquell Poblenou tèxtil i industrial al qual anava de meravella un comerç que disposés de tants aparells i accessoris. Amb el pas del temps, la cosa es va anar reconvertint, i actualment la venda de parament de la llar i bateria de cuina ja suposa un percentatge molt significatiu dels guanys.

 

 

Després de passejar-me pels prop de 750 m2 de botiga, i assumir de nou que no penjaré un quadre en ma vida, m’acomiado del Dámaso, l’encarregat, i repasso ja a fora l’edifici fet construir per l’avi de l’actual propietari: la façana trapezoïdal, les lletres, els rètols demodé i un rellotge que tocava les hores d’entrada i sortida del personal. Potser no hi compraré mai una caixa sencera d’eines, però n’agraeixo l’existència, és un tros d’història en un barri canviant, que van mamar tant els pares i tiets com els meus estimadíssims avis ©BcnSingular

 

Ferreteria Coral (c.Pere IV 200, Poblenou). Ruta: Rambla del Poblenou

 

Wrong coordinates
Posts Relacionats

1.El Bisaura (Mercat de les Corts) – Vaig descobrir aquest lloc de menjars abans de la mort...

  Bar Leo (Barceloneta) – Amb gairebé 40 anys d’història, és un dels establiments amb més...

1.Cafè Zurich (plaça de Catalunya 1) – La Barcelona que s’emmirallava en el París del 1800, la dels...

Deixa un comentari