La mala estrella de la Vil·la Urània

La casa-observatori de l’astrònom Josep Comas i Solà ha evitat pels pèls ser només un record

El Farró, Sarrià-Sant Gervasi, Ciutat  /   /  Per Marc Piquer

Si Josep Comas i Solà hagués hagut de posar-se avui a buscar planetes des del terrat de la torre heretada del seu pare, ho hauria tingut realment complicat, donada l’alçada dels edificis contigus. L’honorable astrònom confiava, no obstant, a crear escola, quan, a l’hora de fer testament, va decidir llegar al consistori aquest xalet, conegut com a Vil·la Urània, a canvi de mantenir-lo com a observatori popular, o d’utilitzar-lo com a centre educatiu o cultural. El seu manament preveia, a més, preservar “els diplomes, medalles, objectes artístics i científics i altres records del testador”. Un material que s’exposa, restaurat, a la seu de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de la Rambla, de la qual Comas i Solà era membre.

 

 

Qui va ser també primer director de l’Observatori Fabra va descobrir, sense sortir de casa, ni més ni menys que dotze asteroides, quatre estrelles i dos cometes. Una fita que diria que mai ningú no va ser capaç de superar a l’estat, i que va donar-li un prestigi a nivell internacional que no s’ha correspost, aquí, amb un merescut reconeixement de la seva figura. L’últim exemple d’aquesta manca de consideració el vam tenir fa quatre anys: si no s’haguessin mobilitzat veïns i blogaires, Vil·la Urània hauria anat a terra.

 

 

La finca pertany al Farró, destí triat per famílies benestants per ubicar-hi al S.XIX les seves torretes d’estiueig, i, en l’actualitat, un barri molt faltat d’equipaments. És per això que s’espera amb candeletes que s’inaugurin per fi els nous usos de l’edifici, en estat d’abandó des que el parvulari que acollia va traslladar-se, el curs 2010-2011, a unes noves instal·lacions, a Gràcia.

 

 

Desgraciadament, no s’ha pogut conservar gran cosa -amb prou feines en queda l’esquelet-, i el solar, a més, quedarà parcialment ocupat per un complex de dimensions considerables que acollirà un centre cívic i un casal d’avis, i que connectarà amb l’antiga residència. El que s’hi farà -“espais de convivència”, a part de recuperar-se la coberta i el jardí- no és el que probablement Comas i Solà hauria desitjat. Però almenys s’ha evitat que desaparegui del tot un lloc màgic des d’on va ser possible tocar les estrelles.

 

 

32.Vil·la Urània (c.Saragossa 29 i via Augusta 102-104). Veïnat: El Farró

 

Wrong coordinates

 

Posts Relacionats

1.El Bisaura (Mercat de les Corts) – Vaig descobrir aquest lloc de menjars abans de la mort...

  Bar Leo (Barceloneta) – Amb gairebé 40 anys d’història, és un dels establiments amb més...

1.Cafè Zurich (plaça de Catalunya 1) – La Barcelona que s’emmirallava en el París del 1800, la dels...

Deixa un comentari