Visca la cuina que no existeix

The Market, un restaurant de cuina mestissa del Perú sota la batuta d'un xef jove i talentós

Vila de Gràcia, Gràcia, Ho He Tastat  /   /  Per Marc Piquer
ATENCIÓ: EL RESTAURANT HA TANCAT PORTES!

 

Han hagut de passar uns anys, però finalment l’alta cuina del Perú ha trobat el seu lloc, tant a Lima –on abunden els restaurants de primeríssim nivell, que lideren el rànquing llatinoamericà de Sant Pellegrino­­– com a les ciutats del món on millor es menja, entre aquestes, Barcelona. Almenys uns quatre o cinc locals representatius d’aquesta nova haute cuisine s’han establert darrerament aquí, amb el segell de xefs reconeguts mundialment com Gastón Acurio (Tanta), Santiago Forero (Nikkei) o el català Albert Adrià (Pakta).
The Market i qui l’ha parit, el jove cuiner en cap Nicky Ramos, tenen l’honor de formar part també d’aquest grup selecte, gràcies a posar en pràctica una fórmula que es demostra infal·lible: combinar una proposta clàssica amb tocs de modernitat i productes de molta qualitat, un 90% dels quals s’importen i és per això que, segons Ramos, “no són cars, sinó costosos”. Ell, un alumne avantatjat del Cordon Bleu d’Orlando, va ser literalment enviat a Barcelona pel govern del seu país, després d’acudir a una convocatòria que ambicionava estendre arreu la marca peruana (a d’altres se’ls va destinar a Madrid, Londres o París). I ben aviat va aprendre una cosa: “A un català no li venguis patates per moniatos”. Tampoc no ho pretenia.

 

The-Market-300118Ceviche-Aji-The-Market-300118

 

Si triomfar a la Catalunya dels Roca o de Jordi Cruz no sembla aparentment una tasca senzilla, encara més complicat resulta vendre la cuina peruana, ja que, al seu parer, no existeix. “Fem cuina del Perú, que és diferent”. L’home s’explica: “Tenim una cultura ancestral molt anterior a l’arribada dels espanyols. Quan aquests van venir, ho van fer acompanyats de molts esclaus de l’Àfrica: amb ells, la nostra cuina es va fusionar i va néixer la cuina criolla i els anticuchos. Després va ser el torn dels cantonesos, que van contribuir a crear la cuina chifa; i dels japonesos, pares de la cuina nikkei. Els coreans, genovesos i francesos emigrats posteriorment també van fer la seva aportació… i els austríacs i alemanys! Es van instal·lar a Pozuzo, en plena selva i per això allà hi ha tants rossos”.
De tot aquest mestissatge, persones com el Nicky Ramos –d’avi nipó- n’han fet un art, com queda prou reflectit a la carta de The Market, probablement el restaurant de Barcelona on fan els millors ceviches. I darrere d’ell, el segueixen una tropa. “Els peruans no creixen volent ser futbolistes, sinó cuiners. Aquesta és la clau del nostre èxit” ©BcnSingular

 

The Market Perú (c.Gran de Gràcia 7, Vila de Gràcia). Ruta: Gran de Gràcia amunt

 

Wrong coordinates

 

Posts Relacionats

1.Rètol del revés – Marven (Camp d’en Grassot) – El van col·locar fa més de tres dècades uns operaris...

ATENCIÓ: AQUEST ESTABLIMENT ESTÀ ACTUALMENT EN LIQUIDACIÓ   1.Marven (pg.Sant Joan 199, Camp...

Vist al núm.5 de la pl.Rovira i Trias (Vila de Gràcia). Si JP n’era el propietari, qui era JM?

Deixa un comentari